keskiviikko 22. elokuuta 2012

Ravintoterapeutilla

Kävin tänään juttelemassa ravintoterapeutin kanssa, yllätysyllätys, ruokavaliostani. Paino on pudonnut leikkauksen jälkeen pikkuhiljaa, eikä pcos enää pitäisi kummitella taustalla, mutta lääkäri ehdotti, että kävisin ravintoterapeutin luona varmistassa, että teen oikeita asioita.

Maksoin siis tänään 85 euroa siitä, että minun pitäisi syödä enemmän. Näin yksinkertaistaen. Liikun niin paljon, että nykyinen ruokavalioni vetää kehon säästöliekille (ja on varmasti vetänyt jo), eikä paino voi silloin pudota. Minulla on valmiiksi vaikea syömishäiriötausta, joka on varmasti jättänyt jälkensä aineenvaihduntaan ja lisäksi nämä hormonaaliset sairaudet vaikeuttavat painonpudotusta entisestään, joten minun ei kannata pistää kehoa enää tämän kovemmin puristuksiin.

Hän ehdotti, että söisin jatkossa niin, että päivän kokonaisenergia kerääntyisi seuraavasti: 40% rasvaa, 30% proteiinia ja 30% hiilareita. Syön tällä hetkellä liian vähän hiilareita, kun kuitenkin liikun sen 10 tuntia viikossa. Olen jatkuvassa ketoosissa ja vaikka nostaisin hiilareita jonkin verran, saattaisin silti vieläkin pysyä ketoositilassa. Joten alle 50gramman ei kannata nyt minun mennä, vaan pyrkiä lähemmäs sataa. Olen kuitenkin saanut painoa alas nyt laskemalla hiilareiden määrää, joten tietysti tämä vähän pelottaa, että lähteekö paino taas nousemaan tai jumahtaako kokonaan.

Mutta olen valmis kokeilemaan, sillä aiemmin kun hiilarimääräni oli korkeampi, oli ruokavaliossani paljon enemmän sokeria. Nyt nostan hiilareita lähinnä maitotuotteilla, syön enemmän marjoja ja silloin tällöin kauraa. Sen pitäisi olla viljoista ainoa, jota vatsani sietää. Kokeilemalla sekin selviää, mutta en kaipaa kyllä yhtään turvonnutta vatsaani. Kaikki tämänkaltaiset muutokset jännittävät, sillä olin pitkään niin kipeä ja nyt voin erinomaisesti, paitsi että olen ylipainoinen. Hedelmiä hän ei suositellut enempää, sillä niiden makeus helposti saa koukuttumaan taas sokeriin, kun nyt olen siitä hyvin vieroittunut.

En mie siellä ihmeitä oppinut, tiesin jo etukäteen, että taustani ja sairauteni ovat vaikeuttaneet painon pudottamista tai pikemminkin olleet edesauttamassa painon kertymiseen. Mutta oli hyvä hetken aikaa keskittyä ammattilaisen kanssa viime viikkojen tekemisiin ja syömisiin. Sain paljon hyvää palautetta ja luottoa siihen, että teen nyt jo paljon oikein. Ymmärsin myös, että vanhat tavat ovat kuin pinttynyt lika päässä. Harhaudun usein ajattelemaan, että syömällä aina vain vähemmän ja liikkumalla aina vain enemmän, päästään määränpäähän nopeammin. Ihan naurattaa saada itseään kiinni näistä ajatuspieruista, kuin en olisi vuosien terapiakäyntien ja osastohoitojen aikana oppinut mitään. Onneksi olen. Olen energinen, onnellinen ja voin hyvin. Jo nyt. En siis tarvitse laihtumista saavuttaakseni jotain puuttuvaa onnentilaa. Haluan laihtua siksi, että olen nyt vihdoin niin terve, että voin laihtua sairastumatta pakkoajatuksiin.

Tänään sain kuulla hyvältä ystävältäni, että olen hänen mielestään hoikistunut. Se nostatti kivan illan tunnelmaa entisestään. Join lasin viiniä, nautin ystävien seurasta, lämpimästä illasta. Kävin lenkillä ennen juhlia, josta sain lisävirtaa.

4 kommenttia:

 1. Miehän totesin juuri äskettäin aivan saman, että söin ihan liian vähän. Nyt on korjausliike tehty ja elimistö saa taas tarpeeksi polttoainetta. Vaa'alla en ole vielä käynyt, enkä hetkeen menekään, mutta mittanauha kertoi karua kieltään siitä, että olen todellakin kituuttanut liian vähillä ruuilla jo tovin. Ruokamäärää lisättyäni (ja siis todella paljon syön tällä hetkellä!) lantiosta hävisi 9 päivän aikana 4(!!!!!!) senttiä. Ja se lantiohan on tähän mennessä ollut eniten työn ja tuskan kautta kaventuva. Tsemppiä hurjasti <3

  VastaaPoista
 2. Näytit kyllä niin hyvältä ja hoikistuneelta tuolla juhlissa. <3

  Siskollani on tuo sama, että hän syö oikeastaan vain kauraa viljatuotteista. Pidän siitä itsekin tosi paljon ja ostan sitä yleensä lapsillekin, kun leipää valitsen.

  VastaaPoista
 3. Oliko terapeutti ihan sitä mieltä että pcos:in kanssa jonkinasteinen hiilareiden rajoittaminen olisi hyvä? Tsempit sinulle, kertoile täällä kuinka enemmän syöminen ja hh määrän nosto sujuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä hänkin oli sitä mieltä kuin lääkäri, että hiilareita on hyvä rajoittaa, mutta olin laskenut määrän turhan alhaiseksi. Kirjoitan myöhemmin lisää ruokavaliosta, nyt matka sotki suunnitelmiani niin, että söin ihan liikaa hiilareita ja nesteitä kertyi kehoon kilokaupalla muutamassa päivässä.

   Poista