sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

I've got the moves like Jagger

Aamu alkoi tänään varhain, kesällä sitä herää niin helposti ajoissa täysin virkeänä. Huomenna aion kyllä mennä jo seitsemäksi töihin, että pääsen myös varhain pois. Minun pitäisi ostaa itselleni uudet lenkkarit, sillä en enää pysty käyttämään nykyisiäni. Toiset ovat niin kuluneet kantaosasta (olen valitettavasti kantapäätömäyttelijä) ja toiset ovat niin epämukavia jalassa, että tänään ja eilen jouduin lenkin loppupuolella kulkemaan paljain jaloin kotiin. Nyt joudun pitämään vähän taukoa, sillä olen rasittanut oikeaa jalkaani liikaa, enkä pysty kunnolla lenkkarit jalassa varaamaan sen päälle.

Mietin kyllä, että ostaisinko paljasjalkakengät, sillä jalkani ovat tykänneet nyt paljain jaloin kävelystä. (Totta kai, kun lenkkarit jalassa olen kokenut niin vietävää kipua.) Täytyy miettiä tarkkaan, sillä en toisaalta halua että jalat kipeytyvät niin, etten pysty kävelemään pitempiä matkoja päivittäin. Toisaalta olen aloittanut niin innokkaasti, että on luonnollistakin, että paikat kipeytyvät. Lihakset eivät onneksi ole olleet kipeitä, vain oikea jalka (ja siitäkin lähinnä kantapää ja nilkka).


Pystyin siis kävelemään tänään vain yhden kierroksen läheisellä pururadalla, joten kilometrejä kertyi tänään vain kolme. Viikon aikana olen kävellyt vain 33 kilometriä, mutta olen silti tyytyväinen, että olen ehtinyt ulkoilemaan lähes joka päivä. Paino on pudonnut heinäkuun aikana 3.2kg, vauhti ei siis päätä huimaa, mutta olen kyllä muuten solakoitunut jaloista, takapuolesta ja vatsasta. Selvästi kävely on tehnyt hyvää ja jaksan uskoa, että vauhti tästä kovenee.

Kuva on napattu tänään lenkkipolulta. Niin kaunis päivä, harmikseni minun kohdaltani lähinnä pirttipäivä. Toisaalta testasin ensimmäistä kertaa kurkkulasagnea (mielenkiintoinen maku, johon nopeasti kyllästyi), pesin pyykit, luin kirjaa, bloggasin ja illalla on sauna.

Yritän ideaoida blogiini kivan bannerin, nyt tämä on niin valkoinen ja tylsähkö. Ehkä käytän osaksi tämänpäiväistä kuvaa.

6 kommenttia:

 1. Voin itse lämpimästi suositella paljasjalkatossuista Vibram FiveFingersejä, ostin ensimmäisen parini vuonna 2010 (Speed) joka on tällä hetkellä kirjaimellisesti puhkikävelty, syksyksi olen ostamassa uutta paria (Spyridon). Kesällä käytän avoimempaa mallia (Jaya LR).

  Omat alaselkä- ja polvivaivani ovat tyystin kadonneet paljasjalkakenkien myötä, ja en voi kuin ylistää niitä. Talvella vaivat tulevat takaisin kun joudun käyttämään tavallisia talvipopoa - mietin parhaillaankin kuinka valmistautua kylmiin keleihin paljasjalka-näkökulmasta. Vibramit eivät ole vesitiiviit, mutta toisaalta kuivuvat kyllä nopeasti, Suomen lumi- ja loskakeleihin niistä ei sellaisenaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikein paljon vastauksestasi!! Olen etsinyt tietoa erilaisista paljasjalkatossuista, ja koska malleja on niin paljon, en ole oikein keksinyt, että mikä olisi oikeasti hyvä malli.

   Kuinka paksu pohja niissä tossuissasi on? Ehkä matkin sinua ja sovitan Spyridonia urheiluliikkeessä. Toivon, että niitä löytyy helposti.

   Kuinka pitkään sinulla kesti, että jalkasi tottuivat paljasjalkakenkiin?

   Poista
  2. Kesäkauden kengissäni (Jaya LR) on 5.5 mm pohja, Speedeissä on 4 mm ja Spyridoneissa 3.5 mm - pohja on sen verran ohut että alustan tuntee selvästi (esim. isot sorakivet ja mukulakivet tuntuvat aika ikäviltä), mutta pohja on kuitenkin tarpeeksi vahva niin etteivät lasinsirut tule läpi.

   Vibrameissa sopivuus mitataan jalan pituuden mukaan, koska kengän tulisi istua kuin hanska - joissakin malleissa kannattaa ottaa yksi koko isompi niin että varvassukat mahtuvat väliin, mutta sukatkaan jalassa kenkä ei saisi olla niin iso että varpaat luiskahtanut varvastaskuista ulos kävellessä. Miesten malleissa on yleensä leveämpi lesti kuin naisten kengissä - Jayani ovat naisten koko 40, mutta Speedit ovat miesten kokoa 41 (vaikka myös 40 ehkä menisi) koska nämä ovat ns. kylmemmän kelin kenkäni ja käytän niiden kanssa yleensä sukkia. Spyridoneista olen alustavasti liikkeessä kokeillut naisten kokoa 40, jossa oli aivan liian kapea lesti minulle - pitää joskus paremman ajan kanssa kokeilla miesten malleja. Vibramin EU-sivulta (http://www.vibramfivefingers.it/default.aspx) löytyy tarkemmin joka mallille oma mittataulukko.

   Jos pitää aloittelijalle suositella Vibrameita, Vibram Speed lienee lähimpänä "tavallista" kenkää niin ulkonäöltään (http://www.fivefingers2u.com/images/SPEED%20102_01.jpg) kuin istuvuudeltaankin.

   Itsellä kesti ihan alussa (syyskuu 2010) noin kaksi viikkoa jotta pystyin käyttämään kenkiä päivittäin. Alussa suositellaan ihan paljain jaloin kävelyä kotona tai ruohikolla niin että jalat tottuvat siihen ettei kantapään alla ole mitään, itse innokkaana toki survaisin kengät jalkaa ja lähdin kävelemään, josta valitettavasti seurasi kipuja erityisesti akillesjänteessä (jänne venyy kun kantapää laskeutuu lähemmäs maata) ja pohkeiden takaosassa.

   Myös jalkapöydän keskiosassa tuntui kipua, mikä näin jälkeenpäin ajatellen johtui siitä että jalkateräni lihakset olivat varsinkin heikot jo alussa. Niinä päivinä kun kipu tuntui pahalta, käytin normaaleja kenkiä ja vietin aikaa kotona paljain jaloin. Jalkoja voi vahvistaa esim. päkiä-kantapää -rullauksella (nouse varpaillesi niin että paino on päkiöillä, laske kantapää takaisin alas ja nojaa hieman taaksepäin niin että päkiä nousee ilmaan, sen jälkeen laske jälleen jalka maahan ja nojaa eteen niin että paino on jälleen päkiöillä - toista kunnes pohkeet tuntuvat lämpimiltä).

   Aika moni innokas paljasjalkailija on varmaan heittänyt tossut nurkkaan kun on pelästynyt tuota kipua, mutta jos malttaa ottaa tarpeeksi rauhallisesti ja totuttautua, en usko että mitään sen suurempia kipuja pitäisi esiintyä :)

   Poista
  3. Talvikengiksi olen nyt harkinnut näitä http://feelmax.fi/fi/kengat/kuuva-2/

   Varpaita niissä ei ole, mutta pohja on tarpeeksi ohut paljasjalkailijalle :)

   Poista
  4. Kiitos oikein asiantuntevasta ja huolellisesat vastauksesat! Kävin sovittamassa erilaisia paljasjalkakenkiä eilen ja Merrelin Lithe Glovet tuntuivat itselle kaikista parhaimmilta. En kuitenkaan vielä ostanut, sillä halusin myös löytää niistä tietoja ja että kuinka hyvin soveltuvat nimenomaan kävelyyn.

   Jalkani on myös niin kipeä, että en uskaltanut ostaa mitään kenkiä, sillä kaikissa tuntui vähän kipeältä. Kaikissa paitsi eccoissani, joissa kävelin kauppaan.

   Poista
 2. Itselläni on Merrelin Barefootit ja olen tykännyt kovasti. Ne ovat vielä uudet minullakin, joten pitkäaikaista käyttökokemusta en osaa kertoa. Kävellessä ne tuntuvat hyville ja istuvat jalkaan mielettömän hyvin. Pohja taisi olla 4mm paksu :)

  http://raparperisydan.blogspot.fi/2012/07/uutukaiset_18.html

  VastaaPoista